Dinsdag 8 september vond de thuisavond van Joris Seis plaats. ASML vormde door de opgelegde coronamaatregelen niet het decor van deze avond, Seis had in plaats daarvan een verrassing in petto. Thuis was in dit uitzonderlijke geval de RT187 huiskamer in d’n kleine Dommel.

Zijn grote passie naast het nuttigen van gerstenat is het onveilig maken van de skipistes. Dit doe hij met zelf ontworpen en in elkaar geknutselde latten.

Joris Seisener aan het woord

Onderwerp van deze avond was een workshop voor het zelf bouwen van ski’s, iets wat ik in het verleden met veel plezier gedaan. Voor deze avond hebben we Bart Kuiper, eigenaar van RUDEskis bereid gevonden om ons allemaal mee te nemen in het avontuur van het zelf ski-bouwen. RUDEskis vindt zijn oorsprong in Nuenen.

Naarmate er steeds meer geautomatiseerd wordt om de kwaliteit van de ski’s te verbeteren en wanneer de schuur waarin begonnen is te klein begint te worden, wordt er uitgeweken naar het voormalig postgebouw in Den Haag. Hier wordt voor het eerst ook een workshop gegeven voor het zelf bouwen van ski’s. Tijdens deze workshop bouw je zelf je ski’s onder leiding van de experts. Dit betekent: ski design kiezen, wat voor rocker, stijfheid, demping, breedte en lengte, radius, etc. Na het design begint het maak-proces.

Alles van het op maat maken van de bamboehouten kern, belag en glasfiber tot aan het samen persen van alle lagen dien je zelf te doen. Na vele uren op maat maken en assembleren heb je dan uiteindelijk je unieke zelfgemaakte ski’s die volledig voldoen aan je wensen. Bart gaf mooie anekdotes over zowel het bouwen van ski’s als het bouwen van machines die nodig zijn voor het produceren. Met veel praktische voorbeelden en veel enthousiasme heeft Bart ons een onvergetelijke avond gegeven.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply