Portfolio Details

Weverkeshof

Project ‘Kinderboerderij Weverkeshof Nuenen’

De Kinderboerderij in Nuenen geeft onderdak aan veel verschillende dieren en biedt vele leerzame momenten voor kinderen en hun ouders. Dat de veiligheid voor de dieren niet altijd gegarandeerd kon worden, werd de organisatie op pijnlijke manier duidelijk toen bleek dat de dieren geregeld werden mishandeld en er vernielingen werden aangericht.

In 2001 heeft De Rondetafel 187 Nuenen met de opbrengsten van Het Lindefeest een solide poort en hek gerealiseerd voor Het Weverkeshof. Hierdoor worden de dieren beschermt tegen ongewenste indringers.

In 2009 is Fien, het 300 kilo wegende varken van het Weverkeshof overleden. Fien was een van de bekendste dieren van de kinderboerderij. Hoewel Fien niet te vervangen is, heeft de Nuenense Tafelronde haar best gedaan. We hebben Hannes en Tinus, twee jonge varkens, kado gedaan. Tevens hebben we het varkensverblijf compleet laten opknappen, zodat “onze” varkens een perfect onderkomen hebben. Daarnaast heeft de Tafel 30 bijzondere kippen kado gedaan, ter vervanging van de slachtoffers van een hongerige bunzing.

Dorpsboerderij Nuenen

Achter het Nuenense gemeentehuis, rechts van de grote eendenvijver en achter het bruggetje over de Hooidonkse beek, ligt het domein van Nuenens Dorpsboerderij Weverkeshof met een totaal oppervlak van 1,8 ha. incl. de buitenterreinen. Het is een ouderwetse Brabantse Keuterhoeve die door vrijwilligers in deze prachtige omgeving werd gebouwd en door vrijwilligers wordt beheerd.

Weverkeshof is opgezet om het contact tussen mens en dier te bevorderen. Tevens om te laten zien hoe land- en tuinbouw op een milieuvriendelijke manier kan worden bedreven en zeker ook om te tonen hoe allerlei dieren hun nuttige waarde voor het welzijn van de mens hebben. Weverkeshof is een boerderij voor u en de kinderen. U vindt er koeien, ezels, schapen en geiten, het varken, konijnen, scharrelkippen en sierhoenders, duiven, ganzen en pauwen. Er is ook een fraai wandelcircuit dat voert door de moestuin, over de moerastuin en de bloemenheuvel, langs de akkers, de weiden en de dierenverblijven. Zo ligt daar Weverkeshof, als een speels educatief centrum waar jong en oud de warmte ervaren van het ouderwetse boerenleven, waarin mens en dier elkaar nabij zijn in een goede wederzijdse omgang. Dat en nog veel meer nodigt uit voor een bezoek aan deze unieke vrijwilligersboerderij met zijn oergezellige Brabantse sfeer.

Weverkeshof krijgt geen subsidies en moet geheel in het eigen bestaan voorzien. Gelukkig werken de vrijwilligers belangeloos, anders kon dat niet. Nu lukt het om een deel van de kosten te bestrijden uit de verkoop van kaas uit de kaasmakerij, van malse onbespoten groente uit de moestuin en van onvervalste scharreleieren. Tevens zorgen allerlei leuke activiteiten voor een ander deel van de inkomsten en voor de algemene bekendheid van Weverkeshof.

De Dorpsboerderij is er niet alleen voor de kinderen maar voor iedereen. Diverse ouders ontmoeten elkaar, al dan niet onder het genot van een kopje koffie of thee, terwijl de kinderen zich vrij bewegen. Hobbyisten kunnen er een expositie inrichten of er optreden of zomaar gezellig bij elkaar komen.

http://weverkeshof.oude.dse.nl/

Featured Work